Automatisering

Singeling Constructie- Lastechniek B.V. is een pionier in automatsering. Johan Singeling (3e gen.) is al jaar en dag bezig met het verbeteren van de systemen. Omdat Johan heel veel zelf moest doen, was de strategie om zoveel mogelijk te automatiseren zodat het hem minder tijd kosten om bijvoorbeeld de urenregistraties te controleren.

 

In 2009 was Singeling één van de eerste klanten van Ridder Data systems voor het gebruiken van het toen nieuwe Ridder iQ ERP systeem.

 

Kort daarna kocht Singeling een Trumpf 3,2 kW CO2 laser voor het snijden van metalen plaatmaterialen.

Al snel kwam de behoefte om de opdrachten en stuklijsten uit Ridder IQ (ERP) rechtsstreeks naar de Trumpf CO2 laser te exporteren via een koppeling naar de MES software van trumpf FAB. In samenwerking met Ridder, Trumpf en Luke van Enkhuizen is er een koppeling tot stand gekomen waarmee nu meerdere bedrijven hun machine park kunnen aansturen.


Eind 2017 is Singeling verhuisd en is er een nieuwe Trumpf 6kW Fiber laser met automatisch platen magazijn bij gekocht. Hierdoor is het mogelijk om automatisch platen in de laser te transporteren en gesneden planten automatisch af te voeren.


Begin 2019 is Singeling van boekhoud systeem veranderd naar Exact online die gekoppeld kan worden met het ERP systeem en de nieuwe programma’s op de administratie te automatiseren. Er is gekozen voor scansys wat gekoppeld is met Ridder iQ om alle documenten en inkoop en verkoop facturen in en uit ridder en exact te krijgen. En er is een koppeling gelegd tussen Payt debiteuren beheer en exact. Waardoor elke klant en de boekhouder netjes kan zien welke facturen er openstaan met het juiste document.


In 2019 is Singeling live gegaan met op maat ontwikkelde QRM software om de organisatie te ondersteunen bij de transitie naar een QRM gedreven organisatie. Teams zijn veranderd en de software laat nu zien wat de volgorde van opdrachten zijn.

Er zijn Microsoft Power BI dashboards gemaakt voor het meten van de doorlooptijden van de QRM teams en de leverbetrouwbaarheid van elke opdracht. De Microsoft Power BI dashboards kunnen direct in de SQL database van Ridder IQ kijken om zo live te kunnen weergeven wat de stand van zaken is.


In 2021 is Singeling gaan samenwerken met Quotation Factory om het calculeren van opdrachten te versnellen en beter te maken. Er is een koppeling gemaakt tussen Ridder iQ en de CAD/CAM software van Trumpf om gecalculeerde opdrachten direct in beide systemen te zetten zodat alle data op de juiste plek terecht komt en voor de juiste mensen en partijen beschikbaar is.


2022 is er begonnen aan de implementatie van Azumuta. Azumuta wordt gebruikt voor het maken van instructie voor elk product. Zo kan iedereen zien hoe het product gemaakt kan worden en waar er opgelet moet worden voor deze opdracht. Met Azumuta kunnen ook problemen terug gekoppeld worden om deze snel en goed op te lossen zonder daarvoor met diverse mensen te hoeven vergaderen. Met Azumuta verwachten wij veel productie fouten te voorkomen en op te lossen.


2023 stond in het teken van procesmining. Omdat na de implementatie van Azumuta de gehele order flow 100% digitaal wordt aangestuurd kan het hele traject gevolgd worden. Databases van Trumpf, Ridder iQ en Azumuta worden doormiddel van Power BI geëxporteerd en de data wordt in “opmaat-gemaakte-datamarts” verzameld. Er is een procesmining toolgemaakt in Power BI die alle data van Ridder iQ, Trumpf en Azumuta kan uitlezen.. Op dit moment kunnen wij in het Power BI dashboard onderzoek doen naar ons proces.