22 april 2021

2021: Metal-Heaven

SINGELING CALCULEERT EFFICIËNTER MET RHODIUM24
De medewerkers op de werkvoorbereiding van Singeling Constructie- en Lastechniek in Wormerveer doen tegenwoordig lachend hun werk. Ze worden bij het calculeren en het maken van offertes maximaal ondersteund door de Rhodium24 cloudsoftware van Metal Heaven. “Dankzij deze nieuwe generatie calculatiesoftware kunnen wij heel slim verkopen”, zegt Laurens Singeling.

Singeling is actief in laswerk, plaatwerk en constructiewerk. Het veertig medewerkers tellende familiebedrijf wordt geleid door Laurens Singeling en Tom Brakenhoff. Laurens is de vierde generatie, die de zaak aan het overnemen is van zijn vader Johan. Singeling is vooral specialist in moeilijk laswerk. “Mijn overgrootvader, de oprichter van ons bedrijf, was een supergoede lasser”, vertelt Laurens. “Hij ging met een bootje de Zaan op om molens te repareren en kreeg door oplossingsgericht te denken dingen voor elkaar, die anderen niet konden. Daar zijn we nog steeds sterk in. We nemen graag moeilijke opdrachten aan die anderen niet willen of niet kunnen doen.” Laurens noemt als voorbeeld de productie van een remraketschild van 1 mm dun RVS plaatwerk voor een klant in de aerospace.

Kennis vastleggen

Binnen het bedrijf speelt Laurens’ vader Johan een cruciale rol. Hij beschikt over de kennis en het vakmanschap om alles te kunnen doen wat Singeling nodig heeft. “Mijn vader kan niet alleen lassen, maar ook calculeren, offertes maken, materialen inkopen en de werkplaats voorzien van alle informatie die nodig is om de producten te maken”, zegt Laurens. “Al deze kennis gaat de nieuwe generatie echt niet meer krijgen. De kennis moet in een systeem zitten en de gebruikers moeten die er makkelijk uit kunnen halen. Daarom zijn we op alle fronten bezig kennis vast te leggen, zodat deze wordt gewaarborgd en mijn vader straks met gerust hart de zaak kan verlaten.”

Software en automatisering

Dat betekent vooral: investeren in software en automatisering. Daar is Singeling al lang mee bezig. Belangrijke stappen zijn jaren geleden reeds gezet met de aanschaf van een moderne Trumpf lasersnijmachine en Ridder iQ ERP-software. Singeling heeft zelf samen met Ridder en Trumpf software geschreven om de ERP van Ridder en de CADCAM van Trumpf aan elkaar te koppelen om data te kunnen uit te wisselen voor CADCAM. “Dat scheelde echt al veel werk”, aldus Laurens. “Op de werkvoorbereiding gebruikten we Trumpf Calculate om het lasersnijden en het kanten van plaatdelen te calculeren en dat was gekoppeld aan CADCAM en ERP. We dachten dat we daarmee al heel ver waren. En daarin werden we bevestigd toen we werden uitgeroepen tot districtswinnaar Noordwest van de Smart Manufacturing award van Koninklijke Metaalunie.”

Calculeren zonder beperkingen

Maar het calculeren in het bestaande systeem had nog wel beperkingen. Lastijden konden daarmee niet worden voorspeld. De kosten voor externe bewerkingen zoals poedercoaten of CNC-frezen evenmin. En dat kan de Rhodium24 software van Metal Heaven nu juist allemaal wel; poedercoaten. ontbramen, buislaseren, zagen en nog veel meer; in totaal al meer dan dertig bewerkingen. “Precies wat ik wil”, zegt Laurens. “Als een klant een prijs aanvraagt moet ik ook direct de prijzen hebben van mijn leveranciers. Ik wil de prijs zelf uitrekenen en niet afhankelijk zijn van hun offertes. Vroeger moesten we de prijzen van externe bewerkingen schatten, nu kunnen we ze dankzij Metal Heaven heel nauwkeurig voorspellen.”

Estimaters

Hij was direct enthousiast over de software van Metal Heaven. “Hun calculatie van snijden en kanten was direct goed. Ze kwamen op de zelfde prijzen uit als ons. Binnen een half jaar hadden ze een koppeling met onze ERP- en CADCAM-systemen gemaakt. Dat gaf vertrouwen.” Maar doorslaggevend voor Singeling om de software van Metal Heaven te gaan gebruiken waren de zogeheten Estimaters. Metal Heaven zorgt ervoor dat Singeling templates kan downloaden van machines en deze vervolgens helemaal zelf kan aanpassen. “We kunnen de software precies laten uitrekenen wat we willen. Bijvoorbeeld ook de kortingen bij de afname van een bepaalde hoeveelheid producten. Je kunt je bedrijf hiermee echt perfect finetunen, zodat elke collega het zelfde calculeert als Johan zou doen.”

Allemaal dezelfde output

Alle werkvoorbereiders werken sinds zomer 2021 met Rhodium24. Singeling heeft veel verschillende opdrachtgevers. Die leveren de informatie op basis waarvan de producten moeten worden gemaakt allemaal op hun manier aan en hebben vaak totaal verschillende wensen. Daarom werkt Singeling met drie werkvoorbereidingsteams. Team 1 doet vooral 3D stepfiles van klanten als machinebouwers en ingenieursbureaus. Team 2 bekommert zich om de tekeningen die nog engineering behoeven. Team 3 doet alles wat team 1 en 2 ook kunnen, maar neemt daarbij ook nog speciale eisen op het gebied van certificeringen en wetgeving mee. Alle drie de teams begeleiden de orders van A tot Z en hun output is hetzelfde: ze kopen alle benodigde goederen en artikelen in, geven 3D bestanden vrij en stellen werktekeningen beschikbaar voor de werkplaats.

Alle teams werken nu met Rhodium24. De software is heel gebruiksvriendelijk. De werkvoorbereider sleept een stepfile erin en deze wordt binnen een minuut helemaal uit elkaar getrokken. De software herkent de plaatdikten, de kokers en andere onderdelen en ook heel veel boutjes. Herkenning is volgens Laurens de grote kracht van Rhodium24. “Van samenstellingen wil je weten wat de onderdelen zijn, van welke materiaalsoort die zijn, welke dikte ze hebben en welke productietechnieken nodig zijn om ze te maken. Daarbij wil je niks invullen, maar eigenlijk alleen maar onduidelijkheden weghalen. Dat kan met deze software snel en goed. Daarachter draaien de Estimaters voor de verschillende bewerkingstechnieken. Zo kunnen we heel slim en snel calculaties maken. Ons doel is om elke calculatie binnen 5 minuten te kunnen doen.”

Meer offertes uitbrengen

De winst die het werken met Rhodium24 oplevert is enorm. Vader Johan was altijd veel tijd 
kwijt aan het maken van offertes. Met een echt hele grote order kon hij soms zo maar een week aan het calculeren zijn. “Andere orders bleven daardoor lang liggen of moesten we zelfs laten lopen”, zegt Laurens. “Niet leuk, want eigenlijk wil je alle offerte-aanvragen doen die bij je passen. Nu kunnen we sneller en makkelijker calculeren en daardoor veel meer offertes uitbrengen. Als we tussen orders moeten kiezen wegens de beperkingen van onze productiecapaciteit, kunnen we de meest winstgevende eruit halen.”

Zijn vader is volgens Laurens ook laaiend enthousiast over de software van Metal Heaven. Alle werkvoorbereiders calculeren dezelfde prijs en doen dat nauwkeurig, consistent en snel. “Deze nieuwe generatie calculatiesoftware maakt ons minder afhankelijk van vakbekwaam personeel dat goed kan en wil calculeren. Maar dat is niet mijn voornaamste doel. Ik wil juist dat onze werkvoorbereiders hun werk super nice vinden en dat ze allemaal zelfstandig en zo breed mogelijk kunnen werken. Metal Heaven bezorgt ons de gereedschappen waarmee dat kan.”

Bron: http://singeling.com/2021-metal-heaven/

Delen