14 maart 2019

2019: Casestudy: Singeling – Ridder Data Systems

Case
Singeling is een pionier als het op automatiseren aankomt. Het begon al in 1985 met het automatiseren van de werkbonnen in MS DOS en is daar daarna nooit meer opgehouden. Met de opkomst van Smart Industry (of Industry 4.0) wist de Zaanse metaalbewerker dat ook hun werkplaats mee moest veranderen met deze nieuwe trend. Met een zogeheten smart factory op het oog besloot het bedrijf om over te stappen naar Ridder iQ.

Eisen
Een ERP systeem dat klaar is voor Smart Industry
Resultaat
De Smart Industry draait onder andere om de gegevensuitwisseling van machines waar mee wordt gewerkt. De data die wordt verzameld tijdens het werken met deze machines zorgen voor een hoop informatie. Het verschil tussen Industry 3.0 en Industry 4.0 zit hem voornamelijk in wat het ERP systeem vervolgens met deze informatie doet. In het geval van Singeling wordt de informatie uit het hele bedrijf en uit externe bronnen verzameld. Het kan ook zijn dat een werkvoorbereider zelf een aantal gegevens invoert. Op basis van al deze gegevens is Ridder iQ zelf in staat om beslissingen te nemen. De software kan bijvoorbeeld bepalen wanneer een project af kan zijn of wanneer een project af moet zijn.

“Het belangrijkste aan Ridder iQ is dat het zelfredzaamheid brengt binnen deze organisatie. Alles staat in Ridder iQ. Ridder iQ weet ook alles, doordat het pakket verreikt wordt door verschillende bronnen”. – Laurens Singeling
Een ander voorbeeld is wanneer er een order binnenkomt. Als deze klant nog een bedrag heeft open staan wat te hoog is kan Ridder iQ besluiten dat dit bedrijf niet mag bestellen tot het te betalen bedrag is afgelost. De software zal constant beter worden in het maken van deze beslissingen. Ridder iQ heeft daarom dan ook van Singeling de bijnaam ‘de werkplaatschef van de toekomst’ gekregen.

Ervaring
Sinds de overstap naar Ridder iQ is de oplossing leidend geworden in de bedrijfsprocessen van Singeling.

Laurens Singeling: ‘We zijn constant op zoek naar oplossingen om ons proces verder te automatiseren. Ridder iQ is daarbij leidend in ons bedrijfsproces. Stel we schaffen een nieuw softwarepakket aan, dan is het wel voorwaarde dat we het integreren met Ridder iQ. Het moet niet zo zijn dat we een extra softwarepakket integreren met ons boekhoudpakket. Nee, Ridder is leidend en het moet geïntegreerd worden met Ridder. Anders ontstaan er weer verschillende eilandjes.
De overgang

Enige tijd geleden is Singeling verhuist naar een nieuw pand. Tijdens de overgang naar deze nieuwe locatie is er gekozen om voorlopig de inrichting van Ridder iQ te laten zoals het was. Nadat iedereen gewend was aan de werkomgeving zijn ze aan de slag gegaan met de software afstemmen op de nieuwe werkprocessen.

“Ik ben elke dag bezig met denken hoe het beter, sneller en efficiënter kan. Ridder iQ maakt dit ook mogelijk. Het pakket is zo flexibel, dat als we het proces aanpassen, dit ook gedaan kan worden in het pakket. Binnen Ridder iQ kunnen we onze eigen workflow creëren en bepalen. Dat is perfect.”

Delen