1 maart 2013

2013: Vakblad artikel Metaalelektro

Onderstaand aritkel is afkomstig uit het vakblad metalelektro, een organisatie waar diverse Zaanse ondernemers zijn aangesloten om innovatie te stimuleren

Alles kan bij Singeling B.V.

“Waar een ander het bijltje erbij neerlegt, gaan wij door”

Inmiddels staat de derde generatie Singeling aan het roer bij het Zaanse metaalbedrijf. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1940 is er veel veranderd: “Vroeger had je misschien zes weken nodig om iets te produceren. Maar nu in het digitale tijdperk roep je alle ingrediënten sneller op en is het de kunst om een order zo snel mogelijk startklaar te zetten en aan de slag te gaan.” Directeur Johan Singeling vertelt hoe zijn bedrijf terechtkwam op de kunstbeurs in Milaan.

Innovatie

“Wat je vroeger allemaal niet kon, daar keek je ook niet naar en nu zeg ik: kom maar op. Er is ons niks te gek.” De technieken die Singeling gebruikt, zijn stuk voor stuk vooruitstrevend. “Wij gaan echt helemaal voor de innovatie. Wij zijn genegen om alles wat nieuw op de markt komt te implementeren in het bedrijf. Daar willen we een slag mee slaan, zodat we iets sneller, beter en mooier kunnen produceren. Voor het personeel is het ook een genot om met de nieuwste snufjes te werken.”

Onlangs heeft Singeling de engineerafdeling naar een hoger niveau gebracht. “De software die we hebben, maakt het mogelijk om de klant van tevoren te laten zien hoe zijn eindproduct eruit komt te zien. We tekenen iets voor de klant en kunnen dan een 3D-presentatie geven. Als de klant zegt: ‘Ik vind het hartstikke mooi’, dan gaan we het verder uitwerken. Door de 3D-simulatie te programmeren in de computer kan gelijk gekeken worden of alles past. En dan weetje altijd dat het goed is.”

Specialiteiten

Singeling voelt zich thuis in specialistisch laswerk, plaatwerk en constructiewerk. De werkplaats is voorzien van de modernste machines, zoals een laserstraat en een CNC-kantperser. Eigenlijk heeft Singeling alles in huis om een hoogwaardig product te fabriceren.

Klant als middelpunt

Niet voor niets is de slogan van het bedrijf Geen las te lastig“Wat een ander niet meer kan lassen, dat lassen wij nog op de een of andere manier. Vroeger waren we uniek in bepaalde lasprocedés. De tijd heeft ons ingehaald, nu zijn er meerdere bedrijven die dat doen. We hebben onze specialiteit moeten verplaatsen naar creativiteit. Waar een ander het bijltje er al bij neerlegt, gaan wij door. Het zál me lukken!”, vertelt Singeling enthousiast.

Het ontzorgen van de klant is met de jaren dus een belangrijk speerpunt geworden. “Als een klant komt met een schetsje, dan neem ik dat over en dan gaan we met de engineerders kijken hoe we het product voor die klant kunnen maken. De klant heeft er verder geen moeilijk denkwerk meer aan. Samen met de klant maken en ontwikkelen we iets en fabriceren we dat tot een geheel. Het is een samenwerking.”

Alles kan bij Singeling. Het klantenbestand is dan ook zeer divers. Het zijn vooral bedrijven die de weg naar het Zaanse metaalbedrijf weten te vinden. Ook kunstenaars komen er geregeld over de vloer. “Die komen dan bijvoorbeeld met een kartonnetje, dat kan van alles wezen. Wij werken het vervolgens uit en zo kan het dat wij een product maken dat wordt geëxposeerd op de kunstbeurs in Milaan,” vertelt Singeling trots.

Werkflow

Wat ambitie betreft staat Singeling gewoon met beide benen op de grond: “Mijn ambitie is zodanig dat alles gladjes verloopt, dat het een voorbeeldbedrijf is. Dat is mijn doel.” Het dynamische team van Singeling bestaat uit een leuke groep veertigers. Singeling heeft een duidelijk beeld over de ideale werkflow in zijn bedrijf. “Iedereen werkt zelfstandig en dat is enorm motiverend. Mijn uitdaging is dat iedereen met een smile aan het werk is en denkt: ‘Wat is het hier leuk en wat is het goed georganiseerd allemaal’.”

“Ik ben eigenlijk mediator tussen de klant en het werk,” vervolgt Singeling. “Het doel is om het be-drijf een gestroomlijnde machine te laten zien, waarbij zowel de klant als het personeel tevreden is. Ik sta open voor de inbreng van mijn personeel en heb daar ook geld voor over. Ik kijk niet hoe snel ik rijk kan worden, dan had ik wat anders moeten gaan doen. Het gaat om het genot van het zien hoe soepel alles loopt.”

Enthousiasme

Enthousiasme lijkt bij de Zaanse onderneming het sleutelwoord te zijn. “Zelfs na 33 jaar is de drive nog steeds aanwezig.” Het verbaast Singeling zelf ook dat de lust om te werken nooit minder wordt. “Elke week heb ik nieuwe uitdagingen. Ik heb altijd weer een speerpunt, iets waar ik naartoe wil. Dat is ongelooflijk.”

Na al die jaren gaat Singeling geen dag met tegenzin naar zijn werk. “Ik vind geen berg te hoog. Alles valt en staat met enthousiasme. Als ik ’s ochtends opsta, kan ik niet wachten om heen te gaan.” Voorzichtig hoopt Singeling dat dit enthousiasme het bedrijf nog groter maakt dan het al is. “Ik hou de ambitie niet tegen. Als later blijkt dat we naar een groter pand moeten, omdat het werk opgestapeld wordt, dat is rijkdom.”

Bron: Metalektro Zaanstreek nieuwsbrief april 2013.

Delen